Gyógynövények-fitoterápia? Kérdezz-felelek…

A “tematikus hetek” következő állomása a gyógynövények-fitoterápia témakör!

Azt hiszem, nagyon fontos egy-két fogalmat tisztázni a gyógynövényekkel kapcsolatban. Beszélgetések során felmerülő kérdéseket igyekszem megválaszolni.

Ezért most ez a bejegyzés rendhagyó lesz, és kérdezz-felelek módon írom le, a Tőletek jött kérdéseket és válaszokat. Ha esetleg még van kérdésed, írjál az info@fitotitok.hu e-mail címre!

> Mi is az a fitoterápia?
A fitoterápia = gyógynövényekkel való terápia

> Miről szól a fitoterápia, mi a lényege?
A fitoterápia szemlélete: holisztikus, tehát a test, a lélek és a tudat egészségére, annak megőrzésére, fejlesztésére, ill. betegségek esetén, a helyreállításán dolgozik.

> Mi a fitoterápia célja?
A fitoterápia célja: a betegségek okainak megszüntetése, a betegség tüneteinek csillapítása, az egyén öngyógyító erejének, vitalitásának fokozása és életmód-terápia alkalmazása betegség megelőzése céljából.

> Milyen régi módszer a gyógynövények felhasználása a különböző panaszokra?
A gyógyító növények alkalmazása olyan őseredetű, mint maga az ember. A gyógynövényekben a természet gyógyító ősereje rejlik.
A története “dióhéjban”:
Gondoljunk csak bele, az ősember a természetben élt. Természetes tehát, hogy mikor szervezetében zavar támadt, innen vette a szereket, melyek a tévútra tért test harmóniáját újra helyreállították.
Ókor, középkor: nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a gyógynövények melyik része, milyen panaszra hatásos.
Egyiptomiak: fürdők, lemosásoknál használták a gyógynövényeket. Még egy érdekesség: tőlük származik a fokhagyma “gyógyszerként” való felhasználása.
Görögök: a gyógyfüvek felhasználásáról első ízben a hellén mondák beszéltek. Nagy tisztelője volt a gyógynövényeknek Püthagorasz. Hippokratész 234 gyógynövény leírását alkotta meg.
Rómaiaknál: Dioszkuridész volt a gyógynövények legnagyobb ismerője.
Szent Hildegárd apátnőt érdemes még megemlíteni, hiszen mindkét orvosi főművében számos gyógyövény alkalmazását említi.
Paracelcus francia orvostól származik az a mondás, amit valószínűleg már mindenki hallott és ismer: “Fűben, fában orvosság.”

> Milyen területek tartoznak a fitoterápiához?

* Gyógynövények,

* illóolajok,

* gyógyító tápláléknövények – hiszen “az vagy, amit megeszel”, és sokszor nem is tudjuk, hogy egy fekete szeder, egy padlizsán vagy egy cukkini, azon kívül, hogy egészséges, mert zöldség:-) még mennyi mindenre van jótékony hatása. Ezért is gondoltam úgy, hogy evvel is segítek Neked és az ingyenes e-book-om címe: “A gyógyító tápláléknövények”, amelnyek két része van, egy tavaszi-nyári és egy őszi-téli, ha szeretnéd, akkor hírlevél feliratkozásért cserébe elküldöm. Itt tudsz feliratkozni: http://www.fitotitok.hu/ajandek

* gyógyító fűszernövények – a fűszereknek is vannak jótékony hatásai, ezért nem mindegy mikor melyiket használjuk…

> Ki az a fitoterapeuta?
Az az ember, aki a gyógynövények felhasználását megtanulta, alkalmazza, hogy segítsen a betegségek megelőzésében, és az egészség megőrzésében, valamint, ha már kialakult valamilyen panasz, akkor, annak okának megtalálása, és az ok megszűntetése.
Nagyon fontos, hogy diagnózist, Magyarországon, csak orvos adhat, és a lelettel, eredménnyel együtt mehetünk bármilyen terapeutához, így a fitoterapeutához is!
Arra is érdemes odafigyelni, hogy Magyarországon egyetlen központi intézmény által kiadott fitoterapeuta oklevél jelzi, hogy valaki tényleg végzett szakember.
Érdemes szakemberhez fordulni, mert ő tudja pontosan, hogy melyik gyógynövény mire hatásos, és hogy hogyan kell használni, elkészíteni, hiszen nem mindegy, hogy “főzetet” vagy “forrázatot” készítünk, ő tudja, hogy melyik mérgező, melyik nem és még sorolhatnám…

chamomile-335646_640      chamomile-829538_640

FIGYELD A KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNKET, MERT AKKOR ARRÓL ÍROK, HOGY GYÓGYNÖVÉNYEKET MILYEN FORMÁBAN LEHET FELHASZNÁLNI…

Érdekesnek találod? Tetszett a bejegyzés?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy minden héten értesülhess az új blogbejegyzésekről, és minden újdonságunkról. Itt tudsz feliratkozni: http://www.fitotitok.hu/ajandek

Forrás:
Fitoterápia szakmai modul: szakmai tananyaga
fotók: www.pixabay.com/condesign, rudolf langer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.