Homoktövis

A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő.

Homokos, kavicsos területen, folyóvizek mentén, hordalékos, agyagos helyeken terem. Helyenként kiterjedt bozótot képez. Szereti a sok napfényt, de bírja a nagyon hideget is, pl. a szibériai -40 fokot is. Gyümölcsöt 2-4 éves korukban hoznak.

Kétlaki tövises bokor, melynek fiatal ágait csillagos pikkelyszőrök borítják. A levelek épek, szálas-lándzsásak. A virágok aprók, sárgásak. A gömbölyű, vagy tojásdad-hengeres termés narancsszínű, benne egyetlen mag található.

Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ilyenkor még savanykás íze van, de dércsípetten édessé és kellemesen fogyaszthatóvá válik. A bogyók színe a sárgától narancsvörösig változik, a nemesített fajták hasznosanyag-tartalma sokkal magasabb, mint a vadontermőké. Éppen ezért nemesítik, és az igényesebb kertészetek (Magyarországon) ezeket a dugványokat árulják.

Bogyóit lefagyaszthatjuk, és akkor télen és tavasszal bármikor elővehetjük, és friss ivólevet préselhetünk belőle, vagy akár napi egy-egy bogyó elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk immunrendszerünk erősítése érdekében.

sea-buckthorn-1149810_960_720

Név: Homoktövis

Latin neve: Hippophae rhamnoides

Magyar népies elnevezései: ezüsttövis, fűztövis, homokfa

Hatóanyagai: sok C-vitamin, zsíros olaj, karotinoidok, flavonoidok, kevés cserzőanyag, növényi sav.

Felhasználható része:

Alkalmazása: immunerősítő, antiszklerotikus, antibakteriális

Belsőleg:

* magas C-vitamin tartalmú gyümölcsleveket, üdítőitalokat, szörpöket és dzsemeket állítanak elő (C-vitamin tartalma az első fagyok és a begyűjtés után rohamosan csökken)

* roboráló hatású a lábadozási időszakban

* antiszklerotikus = érelmeszesedés ellen

* immunstimuláns, fokozza a szervezet ellenálló képességét.

* izomproblémákra

* antibakteriális hatása révén, eredményes torok- és mandulagyulladás, valamint orrnyálkahártya-gyulladás esetén – magolaja

 

Külsőleg:

* Termésből hidegen sajtolással kinyert zsíros olajat

  • nehezen gyógyuló sebek,
  • fekélyek,
  • égési- és sugársérülések,
  • valamint sérült nyálkahártyák (gyomor-, méhnyak-, hüvely) kóros elváltozásainak kezelésére használják.

* fáradt szemre

Tippek a házi patikádba:

& Fáradt szem erősítésére, látásjavításra (az egész napi neon fény, monitor nézése miatt): keverjünk össze: homoktövis velőt és magolajat, feketeáfonya italt, és goji-levet.

& Allergiára: hidegen sajtolt homoktövis olaj rendszeres fogyasztása segíthet 1-2 hét alatt megszűntetni az allergiát (pollen, por, szőr…)

& Fogínygyulladás esetén: hidegen sajtolt homoktövis olajjal ecsetelni kell a fogínyt, aztán ne mossunk fogat, csak később

& Immunerősítésre: a hidegen sajtolt homoktövis olaj rendszeres fogyasztása

 

És akkor jöjjön néhány praktikus homoktövis recept:

@ Homoktövis Smoothie:

Recept: 1 joghurt, 1 banán, 1 alma, 3 teáskanál fagyasztott Homoktövisbogyó, 2-3 teáskanál méz (ízlés szerint több vagy kevesebb), pár szem szederrel v. erdei gyümölccsel megbolondíthatjuk, de utóbbi nem kötelező! Az összetevőket turmixgép segítségével jól elkeverjük. Pohárba kanalazzuk.

@ Hajdinás-Homoktövises muffin:

Hozzávalók:

1 evőkanál Homoktövislé (vizzel elkevert, mézzel ízesített Homoktövis Instant Teából, v. pasztából 1 kis kanál)

1 bögre tej (lehet növényi is)
1 bögre búzaliszt
¾ bögre teljes kiőrlésű tönköly v. rozsliszt
½ bögre nyírfacukor
2 evőkanál sütőpor
1 evőkanál szódabikarbona
½ evőkanál só
2 evőkanál növényi olaj
4 szem füge (aszalt beáztatva, apróra vágva)
1 alma (megházmozva, apró kockákra vágva)
fél bögre víz
1 nagy tojás
1+3/4 bögre hajdina
1 bögre homoktövisbogyó (mézes csemegéből)

A hajdinát mielőtt megfőzzük picit megpiritjuk, majd fél keményre főzzük. Az összetevőket csomómentesen elkeverjük, muffin formába öntjük, majd Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

@ A nyers ételek kedvelőinek pedig: Cékla-alma-homoktövis salátát ajánlanak:

Hozzávalók: 1 cékla, 1 azonos méretű alma a legkisebb lyukú reszelőn lereszelve + 4-5 szem homoktövis gyümölcs, elkeverjük és tálaljuk

 

Forrás:
* Fitoterápia szakmai tananyag
* Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv
* www.homoktovis.hu oldal – receptek
* www.antalvali.com