Feketeribizli

Hazánkban szórványosan előforduló védett növény, melyet a gyümölcséért termesztenek, amely antocián tartalama miatt érfalerősítő, és magas a vastartalma.

A leveléből készült teát vagy a ribizliszörpöt, esetleg a megszáradt termést használjuk. Mindegyiket máshogyan, más-más panaszra.

 

berry-71565_640

Név: Feketeribizli

Latin neve: Ribes nigrum

További elnevezései:

Felhasználható része: levél, termés

Hatóanyagok:

levél: rutin, C-vitamin, flavonoid, illóolaj, cseranyag, antocianinok

termés: antocianinok, C, B vitaminok

 

Alkalmazása:

Belsőleg:

* vizelethajtó (K vitamin spóroló)

*  használható vese- és hólyagbántalmakra

* vérnyomáscsökkentő

* érfalvédő, hajszáleres vérzést csökkenti, pl. fogínyvérzés, nők bőrvérzéses hajlama esetén

* koleszterinszint csökkentő

* vérszegénység “gyógyszere”

* vértisztító teák alkotórésze (keverék)

* légúti tisztító

* izzasztószer

* reumára és ízületi fájdalmakra is használatos

* emésztés- és étvágyjavító tulajdonsága is van

 

Tea elkészítésével kapcsolatban írjon az info@fitotitok.hu e-mail címre, vagy keressen fel egy fitoterapeutát! Nem mindegy, hogy milyen panaszra használod a feketeribizlit, mert akkor más-más a felhasználása is, ezért fontos, hogy felkeressél egy szakembert.

 

Forrás:
* Fitoterápia szakmai tananyag
* Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei
* Fotó forrása: http://pixabay.com/hu/bogyó-fekete-ribizli-csokor-ízletes-71565/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.