Ezerjófű

A magyar konyha nagyon kevés keserű anyagot használ, pedig a szervezetünknek, elsősorban az emésztőszerveknek és a májnak nagyon nagy szüksége van rá. Gondoljanak csak a gyomorkeserű italokra!

Kaszálók, erdei tisztások, bokros helyek növénye. Virágzó hajtását július-augusztusban gyűjtik.

Érdekesség, hogy Bach-virágesszenciát is készítenek belőle.

cropped-4_Kisezerjofu.jpg

Név: Ezerjófű

Latin neve: Centaurium umbellatum

További elnevezései: Földiepe

Felhasználható része: a növény föld feletti része

Alkalmazása: gyomor és emésztési problémák ellen 

Belsőleg:

* szélhajtó, bélgörcsoldó

* étvágyjavító, gyomorégést szüntető, gyomornedvtermelést serkentő

* májbetegségek ellen

* epehajtó, epekőképződést gátló, gyomorkeserű alkotója

* székrekedés, aranyér esetén lazítja a székletet

* vérszegénységben, lábadozó időszakban roboráló

* vértisztító tea készül belőle.

 

Mellékhatás:

* Nagy adagban nyálkahártya izgató, hányást, hasmenést okoz!

* Erős hatású gyógynövény!

* Fekélybetegség esetén ezt a teát nem szabad inni!

 

Forrás:
* Fitoterápia szakmai tananyag
* Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv
* Szabó György-Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.