Bodza – fekete

A lombos erdők cserjeszintjében igen gyakori, 3-6 m magasságúra megnövő cserje vagy fácska. A levélkék elliptikusak, hegyes csúcsúak, fűrészes szélűek, fonákjuk világoszöld. Virágzata 10-25 cm átmérőjű, dús, lapos bogernyő. Termése csonthéjas bogyó.

Megfázásos, meghűléses betegségekben nagyon hatékony gyógymód! Nagyon jó “náthatea”.

Bodza bogyó        Bodza virág

Bodza bogyo Bodza virag

Név: Fekete bodza

Latin neve: Sambucus Nigra

További elnevezései:

Felhasználható része: virág, levél, érett termés

Alkalmazása:

Virág:

* izzasztó hűléses állapotokban

* lázcsillapító hűléses állapotokban

* enyhe hashajtó

* enyhe vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, érfalerősítő

* köptető, köhögéscsillapító

* tea – gőzöléssel: fülfájás, rekedtség esetén

 

Termés:

* gyógylekvár: izzasztó, lázcsillapító, immunerősítő

* hashajtó, vizelethajtó

* fájdalomcsillapító hűléses betegségekben, migrén esetén

 

Szörp:

Nagyon-nagyon finom bodzaszörp készíthető a virágából. Édesanyámmal minden évben elkészítjük, ha csak tehetjük. Ez a fantasztikus nedű, a szakirodalom szerint, a köszvény ellenszere, és idegzsába ellen is hatásos.

 

Befőtt és lekvár:

A szakirodalom szerint vese- és hólyagöblítő.
A tüdőbajosoknak kiváló tüdőtisztító. Kenyérre kenve is fogyaszthatjuk.

 

Mellékhatás: Idős embereknél a szívműködést gyengítheti, ezért óvatosan adagolható.

Figyelmeztetés: A termése nem egészen éretten mérgező!

 

Forrás:
* Fitoterápia szakmai tananyag
* Szalai Miklós: Halimbai füveskönyv
* A bükki füvesember gyógynövényei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.