Lassítani és megélni a JELENT!

Itt a hétfő újra. Kezdődik egy új hét… Mindenki teszi a dolgát…

Már tavaly felfigyeltem egy mozgalomra, ami szerintem, a mai világban egy teljesen ideális téma. Ők azt hirdetik, hogy már-már túlságosan gyors az életünk, túlságosan gyorsan élünk, és LASSÍTANI kellene. Azért, hogy megéljük a számunkra olyan fontos dolgokat, és ne a múltban és a jövőben éljünk, hanem a MOST-ban.

Nagyon megfogott a következő mondat, amit náluk olvastam:

“Azért rohanunk, hogy ne maradjunk le a fontos dolgokról,
vagy azért maradunk le a fontos dolgokról, mert rohanunk?”

Te mit gondolsz erről? Írd meg nekem, vagy ide a kommentekhez! Nagyon örülök, ha hozzászólsz.

celandine-765893_640

És hogy mi is ez? Ők maguk így fogalmazzák meg…

“A slow filozófia alapja a tudatosság, a nyitottság, az őszinteség, a közösség. A mozgalom 1986-ban indult el Olaszországból, amikor egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini tiltakozott egy McDonald’s megnyitása ellen a római Spanyol Lépcsőknél. Ekkor még csupán az étkezés, a slow food volt a mozgalom fókuszában, innen ered az elnevezés is: egy mozgalom, ami a fast (food) ellen lép fel.

 

3 évvel később, 1989-ben megszületett Párizsban a slow food alapdokumentum, ami a gyorséttermekkel és a műanyag ételek szemben az ízek és az étkezés élvezetét, a helyi termelők támogatását hirdette. Azóta a világ több országában, Norvégiában, az USA-ban, Németországban, még a túlgyorsult Japánban is közösségbe szerveződtek ennek a filozófiának a követői, és olyan területek is bekapcsolódtak a slowba, mint az utazás, a gyereknevelés, az olvasás, a médiafogyasztás, a mozi, vagy a design. A slow design a felelős, emberközpontú tervezésről és a fenntarthatóságról, a lokális alapanyagok és szakértelem felfedezéséről, az anyagok újrafelhasználásáról, a do-it-yourself tevékenység népszerűsítéséről szól.

1999 óta találunk már lassú városokat is, olaszul Citta Slow-kat, amelyek olyan 50 000 lakos alatti települések, ahol a várostervezés az embert helyezi a középpontba, minél több park, zöld terület és biciklis utak kialakításával. A mozgalom célja, hogy a városi lét tempóját emberléptékűre lassítsa, hogy a városlakók jobban megismerhessék a közvetlen környezetüket és a helyi értékeket, ezáltal magukénak érezzék a városukat és vigyáznak rá.  Itthon Hódmezővásárhely lett az első lassú város 2010 szeptemberében.

A lassú mozgalom kapcsán a legtöbb beszélgetésre okot adó terület a munkavégzés, a munkahelyi lét. Egy lassú munkahely emberközpontúan és hosszú távra tervez, megadja magának az időt az ötletek kidolgozására, és a termékek kifejlesztésére, a magabiztos döntések meghozatalára. Eredményorientált, de a folyamatok az emberi természetet figyelembe véve vannak kialakítva: rugalmas az időbeosztás, és a meetingek csak a legszükségesebb esetekben, és a lehető legrövidebb ideig tartanak. Olyan hely, ahol a munkavállaló személyes és szakmai céljai egyensúlyban vannak, és az elsődleges elvárás felé a kreativitás, amit nyugodt, inspiráló, kiegyensúlyozott, lassú környezet kialakításával segíti a vállalat.”

Tudom, most sokan azt gondoljátok, hogy jajj, hát hogyan lehet ezt megoldani?

Apró lépésekkel, és persze akarni kell, anélkül nem megy…

Ami nagyon jó, és használható az ANTI HATÁRIDŐNAPLÓ, amit Ők készítenek, és egy jól tervezhető évet készíthetsz magadnak. Minden hónapnak saját tematikája van, nagyon érdekes, nézd meg…

http://slowbudapest.com/anti-hataridonaplo-2015/#2016

Nagyon szép, mosolygós hétfőt kívánok! No és persze, hogy legyen egy kis időd a JELENT MEGÉLNI!

Eszter
Természetgyógyász-okl. fitoterapeuta, Bach-virágterapeuta

Érdekesnek találod? Tetszett a bejegyzés?

Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy
* minden héten értesülhess az új blogbejegyzésekről, és minden újdonságunkról.
* két ajándékot küldhessek a “Gyógyító tápláléknövényekről” (2 db ingyenes tanulmány)
* 27 db levélből álló sorozatot elküldhessek Neked: gyógynövények, illóolajok, hidegen sajtolt olajok és Bach-virágesszenciák témban

Itt tudsz feliratkozni: http://www.fitotitok.hu/ajandek

Forrás:
www.slowbudapest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.